[...] różnią? Który lepszy? Poznaj rodzaje kwasów tłuszczowych Jedzenie organiczne Wydawałoby się, iż jedzenie warzyw organicznych musi być zdrowe. Ma być to żywność wytwarzana bez stosowania pestycydów i sztucznych nawozów. Jest to wariacja mitu „naturalne zdrowe, chemiczne złe”. Do tej pory w badaniach naukowych nie udało się wykazać znacznej [...]
[...] trenera” napisała: „W porze potreningowej musimy zregenerować wyczerpane treningiem mięśnie, uzupełnić ich glikogen. Jest to podstawowy element regeneracji potreningowej, bez którego nie będziemy w stanie poprawiać wyników treningowych. Tej potreningowej porcji węglowodanów nie możemy opuścić, nawet jeśli celem jest schudnięcie. Daniel W. [...]
[...] jak zwiększyć masę, jak pozbyć się tkanki tłuszczowej, jak postępować, co dalej robić? Przede wszystkim nikogo nie zachęcam do sięgnięcia po doping, bo nie jest prawdą, że bez „wspomagania” nie da się uzyskać zadowalających rezultatów. „Wysokie stężenie testosteronu nie jest pożądane, kobiety szukają mężczyzn mniej agresywnych, bardziej [...]
[...] Na podstawie książki: „The Dukan diet” Dukan traktuje ciało, jak wroga, a poszczególne składniki pokarmowe, jak samo zło. Mam pomysł na równie ekstremalną, bezsensowną, ale pewnie skuteczną dietę: „chleb + woda” (chleb – kilka kromek dziennie, woda bez ograniczeń) lub „dietę kawowo-bananową”, gdzie [...]
[...] a które na rzeźbę? Odpowiednia podaż białka w diecie będzie odpowiadać za takie procesy, jak regeneracja, jej tempo, utrzymanie nienagannej kondycji naszych tkanek, które bezpośrednio powiązane są z pracującymi mięśniami, ale i nie tylko. Z punktu prozdrowotnego białko wpływa na optymalny poziom hormonów, zabezpiecza nasz organizm pod kątem [...]
[...] spożycia białka, jedząc jego pełnowartościowe źródła i przyjmując określone nawyki, takie jak dokładne przeżuwanie pokarmu. Zwiększenie podaży białka w diecie jest w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia i nie niesie za sobą żadnych zagrożeń. Źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18448177 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15941879 [...]
Białka serwatkowe na dobre zadomowiły się w menu wielu osób. Mimo upływu lat ciągle powtarzane są te same mity. Nadal niektóre osoby bez zastanowienia przypisują „białku w proszku” same szkodliwe właściwości. Tymczasem przekonania mogą być oparte na błędnych informacjach, mitach, legendach i obiegowych opiniach. W tę samą pułapkę często wpadają [...]
Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]
[...] w mięśniach. Tak naprawdę aeroby czerpią zarówno z tłuszczu podskórnego, wisceralnego, zgromadzonego w mięśniach, glukozy we krwi i glikogenu mięśniowego. Trening siłowy bezpośrednio zużywa węglowodany, ale pośrednio także tłuszcze (w okresie po zakończeniu treningu, zjawisko wyjaśniam w dalszej części tekstu). Na początek kilka terminów [...]
[...] agresję? Uwzględniając fakt, iż w niektórych badaniach naukowych znalazły się stwierdzenia, iż białko serwatkowe wywołuje agresję, postanowiłem poszukać danych - jednak bezskutecznie, gdyż nie udało mi się znaleźć ani jednego tekstu źródłowego! Za to bez trudu znalazłem badanie dotyczące wpływu dwóch frakcji białek serwatkowych i kazeiny na [...]
W dzisiejszym świecie, gdzie kult idealnej sylwetki jest coraz bardziej powszechny, wiele młodych kobiet stawia na radykalne metody odchudzania, często sięgając po diety niskokaloryczne. Tego typu reżimy żywieniowe, ograniczające dzienną podaż kalorii często do 800-1300 kcal, obiecują szybkie rezultaty w postaci ekspresowej utraty masy ciała. [...]
[...] z dobrym składem, który niekoniecznie zawiera opisane szczepy bakterii, śmiało możemy sięgać np.: po jogurt z Bakomy Lekki Smak czy też jogurt naturalny z Piątnicy. Są one bez zbędnych dodatków, co w tych czasach jest rzadko spotykane, niestety większość producentów dodaje substancje, które zagęszczą produkt. Podsumowanie Sklepowe lodówki z [...]
[...] doping. Coraz mniej jest zawodników, którzy nie przyjmowaliby hormonu wzrostu, który pozwala im na dodatkowe korzystanie z insuliny oraz spożywania dużych ilości kalorii, bez ryzyka odkładania się tłuszczu. Niestety nie jest to najlepsza droga. Prędzej czy później za skutki dopingu trzeba będzie przypłacić zdrowiem i chyba nie jest to warte [...]
Doczekaliśmy czasów, w których bycie na diecie, nie jest już kojarzone z monotonią i niejakimi smakowo posiłkami. Moda na bycie fitness zmotywowała producentów do prawdziwej "wojny" o gusta i wrażenia smakowe klientów. Bycie na diecie bywa trudne tylko wtedy, gdy trudno utrzymać się w jej założeniach lub gdy pokusa na słodycze bierze górę. Osoby [...]
[...] masy i redukcja tłuszczu powoduje, iż ciało jest ładne wizualnie. Ma to największe znaczenie dla pań. Sam trening aerobowy może spowodować pozbycie się tłuszczu, ale ... bez rozbudowy mięśni, a sylwetka zaczyna przypominać wieszak. Jeżeli nie wiesz o czym mówię, obejrzyj wychudzone do kości anorektyczne modelki i porównaj je z zawodniczkami [...]
[...] liczne produkty wzbogacane MOM. Uparci i wbrew nauce Te same osoby twierdzą, że picie alkoholu i palenie tytoniu wcale nie są takie groźne dla zdrowia, a ich dieta bez wątpienia spowoduje pojawienie się licznych chorób, kwestia nie czy, ale kiedy. Gdyby hipokryzja mogła latać, linie lotnicze by zbankrutowały. Niestety, często okazuje [...]
[...] wapnia i fosforu we krwi, witamina ta pomaga we wchłanianiu wapnia z przewodu pokarmowego. Niedobór witaminy D prowadzi między innymi do osłabienia siły mięśni, ale też bezsenności i problemów z widzeniem. Witamina A i beta-karoten Witamina A w swojej podstawowej formie występuje jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Głównym źródłem [...]
[...] białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich ulubieńców mają też lody, które kupuje się w większych pudełkach, zazwyczaj bez polewy w środku, ale za to wyróżniające się ciekawym smakiem oraz aromatem. Podsumowanie W ostatnim czasie, osoby będące na diecie naprawdę mają z czego wybierać. Grunt, [...]
[...] w białka zwierzęce. Tego typu działania będą sprzyjać dostarczeniu do organizmu znacznych ilości aminokwasów EAA oraz BCAA, które wspomagają odchudzanie. Czy białko jest bezpieczne? Odżywki białkowe są to głównie produkty pochodzenia mlecznego. Oznacza to, że nie stanowią wytworu syntezy chemicznej, a więc dla naszego organizmu stanowią [...]
[...] Rozwiązanie 1: „głodówka” Tak naprawdę nie musisz się głodzić. Do zniszczenia mięśni wystarczy ograniczenie podaży do 800-1200 kcal dziennie (dla kobiety). Dla mężczyzny do bezpiecznego odchudzania może nie wystarczyć nawet podaż 1500 kcal dziennie! Są to diety: VLCD (nie mylić z VLCKD!), Dukana, warzywne, owocowe, militarne, ONZ („odchudzanie [...]